Măsuri urgente în şcoli pentru evitarea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire în rândul copiilor

Ministerul Sănătății a elaborat un plan de măsuri care va fi aplicat în unitățile de învățământ pentru evitarea apariției cazurilor de îmbolnăvire și prevenirea transmiterii acestor boli în colectivitate.
Romania TV
01 mart. 2016, 08:53
Măsuri urgente în şcoli pentru evitarea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire în rândul copiilor

La revenirea în colectivitate, se va realiza triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs, de către personalul cabinetului medical școlar, iar în cazul colectivităților unde nu există asistență medicală permanentă triajul va fi efectuat de către cadrul didactic, pentru identificarea copiilor care prezintă semne de îmbolnăvire.

„Copiii care prezintă semne de infecții respiratorii acute sau boala diareică acută nu vor fi primiți la cursuri și vor fi direcționați către cabinetele medicale din unitatea de învățământ sau la cabinetul medicului de familie sau, în funcție de gravitate, la spitalele de boli infecțioase, în vederea investigării și tratării corecte”, precizează MS.

De asemenea, este necesară informarea atât a cadrelor didactice, cât și a preșcolarilor și elevilor asupra măsurilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor prin boli transmisibile și, în această perioadă, în special, pentru bolile diareice și bolile respiratorii.

O altă măsură o reprezintă evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesențiale pentru procesul de învățământ, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.

„În cazul apariției unui număr de minimum trei cazuri de îmbolnăvire prin boli respiratorii sau boli diareice, focarul va fi raportat conform prevederilor legale în vigoare la Direcția de Sănătate Publică județeană sau a municipiului București — Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile. În unitățile de învățământ unde există bloc alimentar propriu — se vor respecta cu strictețe regulile de procurare, depozitare, prelucrare și manipulare a produselor alimentare, iar personalul care deservește și manipulează alimentele trebuie să aibă examenul medical periodic recent realizat, în special probe de coprocultură. Aceleași cerințe se vor aplica și în cazul firmelor de catering care asigură alimentația preșcolarilor și elevilor. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate și distribuite elevilor în cadru programului ‘Laptele și cornul’, și cel de distribuire a fructelor în școli — sursele de aprovizionare să fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) să fie corect manipulate, păstrate și spălate”, este o altă recomandare a MS.

Pentru toți preșcolarii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă — asigurarea de apă și săpun și obligativitatea realizării acestui proces.

„Recomandăm ca în cadrul orelor de dirigenție să fie prezentate elevilor informații minime despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Recomandăm o colaborare strânsă între cadre didactice și părinți în această perioadă în vederea identificării din timp a semnelor de boală și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitățile de preșcolari și elevi”, mai afirmă MS.

Bolile diareice acute, în special cu E-coli, au o severitate mai mare la copiii sub 5 ani și nu reprezintă motive de îngrijorare majoră la cei peste această vârstă.

„Personalul din cadrul DSP județene și a municipiului București va colabora îndeaproape cu personalul din cadrul unităților de învățământ în vederea limitării îmbolnăvirilor în rândul colectivităților școlare”, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Boala diareică acută este dată de o mare diversitate de germeni (bacterii, virusuri, protozoare, fungi). Indiferent cărei clase aparțin și ce denumire poarta, germenii infecțioși cauzează o diaree acută infecțioasă care se manifestă vizibil prin: scaune apoase frecvente, deshidratare în grade variate (care reprezintă urgență principală în asemenea situații), vărsături, febră.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor trebuie respectate o serie de măsuri de igienă personală și colectivă:

  • spălarea pe mâini ori de câte ori este cazul (înainte și după masă, după folosirea toaletei, la venirea acasă)
  • spălarea sub jet puternic de apă a fructelor și legumelor
  • consumul de apă doar din surse sigure, autorizate
  • verificarea termenului de garanție și a menținerii la rece pentru toate alimentele pe care le cumpărăm
  • evitarea consumului de conserve mai ales în sezonul cald
  • evitarea consumului de băuturi neîmbuteliate
  • evitarea consumului de alimente care se alterează repede (frișcă, creme, maioneze), a înghețatei dezghețate, mai ales în sezonul cald
  • efectuarea controalelor periodice (examene bacteriologice) pentru personalul care lucrează în sectorul alimentar

Totodată, în situația apariției semnelor de boală se recomandă prezentarea la medic pentru consultații și tratament adecvat.

Este contraindicat tratamentul cu antibiotice din proprie inițiativă, fără prescripție medicală. Părinții trebuie să-și supravegheze copiii și să-i deprindă cu regulile elementare de igienă personală și colectivă (spălatul pe mâini, spălatul fructelor și legumelor, apa doar din surse sigure) pentru a limita infecția.

Vezi: Anchetă ANSVSA. Bacteria E.Coli, descoperită în produse lactate şi carne

„Nu există o imunizare specifică (vaccin) pentru protecția masei receptive și deci pentru limitarea infecției. Măsurile de igienă reprezintă singurul mijloc de protecție împotriva infecțiilor și a bolii diareice acute”, mai arată MS.

Ministrul Patriciu Achimaș-Cadariu a anunțat sâmbăta trecută că Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Educației, va pregăti un set de măsuri care vor fi comunicate în școli, în vederea respectării normelor de igienă, decizie luată în contextul cazurilor de sindrom hemolitic-uremic apărute la mai mulți copii.

DailyBusiness
De ce mamele aflate în concediu maternal trebuie să plătească CASS. Premierul Ilie Bolojan: „Nu ne mai putem permite să fim o țară de excepții”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu și-a arătat gențile de lux! Costă peste 18.000 de euro! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Cum a ajuns noul ministru al Economiei, Radu Miruță, în instanţă pentru facturi neachitate la energie electrică
Capital.ro
O nouă lovitură pentru Elena Udrea. I se ia tot. S-a luat deja decizia. Nu mai poate face nimic
Playtech.ro
Un nou val de foc peste România. Zonele care se află sub Cod Roşu de caniculă până mâine
DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Adevarul
Piața imobiliară, în fierbere: apartamentele cu 3 camere din București se apropie de 200.000 de euro. Cu cât se scumpesc în alte mari orașe
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
România ia foc. S-a ajuns la Cod Roșu prelungit. Va fi mai rău decât a fost vreodată
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Definitivat 2025. Peste 9.900 de profesori susțin azi proba scrisă! Au 4 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele
Cancan.ro
Ilie Bolojan a vorbit despre demisie: 'Altfel nu voi mai fi premier'
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Capital.ro
Cutremur în Dosarul Caracal după 6 ani. Cazul NU s-a încheiat. Telefonul Luizei...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
VIDEO | Incendiu la AFI Cotroceni. Pompierii intervin cu 10 autospeciale pentru stingerea flăcărilor. Mai multe mașini sunt blocate în parcarea subterană | UPDATE
MediaFlux
Putin e dispus să facă pace! Condițiile Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Electoratul PSD: de la covrigi electorali la gogoși trrricolore